De letselschadebehandelaar van de wederpartij / verzekeringsmaatschappij neemt contact op.

 

Eerste telefoontje:

U heeft een letselschade gemeld bij de werkgever. De werkgever heeft de zaak bij zijn verzekeringsmaatschappij gemeld. Vervolgens krijgt u een telfoontje van de behandelaar. Hij informeert hoe het met u gaat, wat de schade is en welke behandeling plaatsvindt. U denkt natuurlijk dat het een beleefd telefoontje is wat gepleegd wordt omdat de verzekeraar met u begaan is.
Nee, dat is niet het geval.
Het is een functioneel telefoongesprek. De verzekeraar probeert op deze wijze te ontdekken welke schade u heeft. Zij moeten namelijk beoordelen welk bedrag aan schade zij dienen te reserveren.
De toekomstige schade en verplichtingen in beeld brengen en daarvoor gelden reserveren is een verplichting voor alle verzekeringsmaatschappijen.

Gesprekken:

Dit is het eerste van meerdere gesprekken die de schadebehandeling met zich brengen. Al die telefoongesprekken hebben dezelfde inhoud, namelijk inventariseren van schade, beperken van schade, het verkrijgen van medische informatie en bezien of er behandelmethoden zijn. Er zijn tijdens de schadebehandeling diverse telefoongesprekken die gepland worden met een wederpartij. Uiteindelijk zal de medische informatie in handen komen van de medisch adviseur van de wederpartij (en betaald door de verzekeringsmaatschappij) die vervolgens vaak tot de conclusie zal komen dat het bedrijfsongeval niet tot deze schade heeft kunnen leiden en dat er op basis van “kortstondig ongemak” al dan niet praktisch afgewikkeld kan worden. Het is niet altijd zo dat door de medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij, het letsel dat bij het bedrijfsongeval is ontstaan, goed en objectief in beeld gebracht wordt.

Gesprek aan huis:

Behalve dat er telefoongesprekken met u plaatsvinden zal men ook contact met u opnemen om een afspraak bij u aan huis te plannen.

  • Vaak vindt dit in het begin plaats (ter inventarisatie) en ter vervanging van enkele van de bovengenoemde telefoontjes;
  • Vervolgens vindt dit nog een of meerdere keren tussendoor plaats (ter onderhoud). Hierbij wordt tevens besproken hoe de verdere letselschadebehandeling zal plaatsvinden. Dienen bijvoorbeeld deskundigen te worden ingeschakeld, arbeidsdeskundigen, experts op financieel gebied of op medisch gebied.
  • Als laatste vindt een gesprek plaats, om de schade te inventariseren en te bespreken hoe de letselschade dient te worden afgewikkeld. Bijvoorbeeld welk bedrag wordt uitgekeerd, dient een voorbehoud voor de toekomst te worden opgenomen (bijvoorbeeld omdat het letsel in de toekomst mogelijkerwijs nieuwe schade kan opleveren), dient een belastinggarantie te worden afgesproken omdat de belastingdienst een deel van de letselschadevergoeding als inkomen kan zien en hier belasting over wil heffen.

Probleem:

Vaak vinden in dit soort gesprekken ook zachte dwang plaats. “Is het medisch causaal verband (kan het letsel wel het gevolg zijn van het ongeval?) wel aantoonbaar?” “Zou u dan niet gebaat zijn bij een bedrag ineens? Dan bent u ook van het gedoe af.” en meerdere van deze trucs. Let wel, als u een vaststellingsovereenkomst afsluit met de wederpartij dan kunt u daar feitelijk niet of nauwelijks meer vanaf komen. U bent aan de vaststellingsovereenkomst gebonden, ook als op een later tijdstip blijkt dat het causale verband aantoonbaar is, dat u hogere schade heeft of wellicht in de toekomst schade zult krijgen.
Die kunt u dan in beginsel niet meer claimen.

Eigen letselschadespecialist / letselschade advocaat:

De verzekeringsmaatschappij van de werkgever stuurt een specialist op u af, vaak zowel een interne behandelaar als ook een externe behandelaar. Deze laatste regelt het gesprek bij u aan huis. Waarom neemt u dan zelf geen specialist zoals een letselschade advocaat in de hand die weerwoord kan geven tegen de letselschadespecialist van de verzekeringsmaatschappij?
Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Zeker als de aansprakelijkheid erkent is, is de letselschadeadvocaat veelal kosteloos voor u (zie voor de kosten Lees meer…………).  Bel ons voor deskundige hulp door een letselschade advocaat, daarom op telefoonnummer: 0478 – 52 10 70. Ons kantoor is gevestigd te Venray, vlak bij Venlo, Horst, Deurne en Boxmeer op de grens tussen Limburg en Brabant.

Voor de verdere schadebehandeling, lees meer onder het hoofdmenu.